Veilig zwemmen met de oppaskinderen

Een super leuk uitje voor tijdens het oppassen is om samen met de oppaskinderen te gaan zwemmen in het zwembad. Zwemmen is mega leuk, maar je moet er wel voor zorgen dat het ook veilig is. Speciaal voor jou hebben we een aantal veiligheidstips op een rijtje gezet om de oppasafspraak naar het zwembad zo veilig mogelijk te maken!

Zwemlessen
Voordat je naar het zwembad gaat is het belangrijk om te informeren bij de ouders van de kinderen of ze al zwemlessen hebben gevolgd en zo ja welke diploma ze al hebben behaald. De meeste kinderen volgen vanaf ongeveer hun vijfde levensjaar zwemles.

Heeft je oppaskind zijn zwemdiploma A? Dan betekent dit dat het kind de basis zwemvaardigheden beheerst voor een zwembad zonder attractie. Denk hierbij aan watertrappelen, door een gat duiken, schoolslag, drijven, borstcrawl, rugcrawl, gekleed zwemmen enz.

Bij een zwemdiploma B, beheerst een kind de zwemvaardigheden voor een zwembad met attracties. Denk hierbij aan een glijbaan, een golfslagbad en een stroomversnelling.

Zwemdiploma C gaat nog een stapje verder. Een kind die zwemdiploma C heeft, beheerst de vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag.

Blijf in de buurt
Verlies de oppaskinderen geen seconde uit het oog. Dit advies klinkt heel logisch, maar toch gebeurd het niet altijd. Hebben ze nog geen zwemdiploma? ‘Zwem’ dan altijd mee met de kinderen en kom alleen in het peuterbadje. Hebben je oppaskinderen wel een zwemdiploma? Zwem ook dan mee met ze of sta aan de kant toe te kijken.

Zwembandjes en antislip zwemsokken
Om het zwemmen nog veiliger te maken raden we aan om te allen tijde de kinderen hun antislip zwemsokken te laten dragen. Door het water op de tegels, is het in het zwembad altijd super glad. Door het dragen van de antislip zwemsokken verklein je de kans dat de kinderen uitglijden en kunnen ze volop genieten van hun zwemdag.

Hebben de kinderen nog geen zwemdiploma? Dan is het belangrijk dat zij altijd hun zwembandjes om hebben in het water. Vraag de ouders van de kinderen of zij de zwembandjes en sokken alvast voor je klaar kunnen leggen voor wanneer je ze ophaalt.

Zwembadfilters
Iets waar veel mensen nog geen weet van hebben is dat de zwembadfilters levensgevaarlijk kunnen zijn. Door de zuigkracht van de filter, kunnen kinderen vast komen te zitten. De zuigkracht is zo sterk, dat je alleen los kunt komen wanneer de stroom van de filter af is. Test voordat je de kinderen in het zwembad laat gaan altijd even hoe sterk de zuigkracht van de zwembadfilter is, door je hand voor de filter te houden en spreek goed af met de kinderen dat ze bij de filters uit de buurt blijven.

Regels
Zwemmen moet vooral leuk zijn, maar het is altijd belangrijk om van tevoren goede regels af te spreken met de kinderen. Zo weten ze wat er verwacht wordt en kunnen jullie extra genieten van deze leuke dag. Belangrijke regels die je zeker moet bespreken met de kids zijn;

* Niet rennen; Leg de kinderen uit dat de zwembadtegels erg glad zijn door het water en dat je snel uit kan glijden. Met de antislip zwemsokken is die kans een stuk kleiner, maar het is toch verstandig om niet te rennen.

* Niet elkaar onder water duwen; Elkaar onder water duwen gebeurd vaak wanneer kinderen aan het spelen zijn. Maak duidelijk dat je met elkaar mag spelen in het zwembad, maar dat elkaar onder water duwen erg gevaarlijk is. Wat als iemand zijn adem niet meer kan ophouden?!

---
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits, hét online oppasplatform van Nederland. Vind via Babysits gemakkelijk en snel een betrouwbare oppas in de buurt of oppaswerk!